Rabarber- och jordgubbsbål

Med en fräsch frukt- och bärbål blir välkomstdrinken en succé. Svenska rabarber och jordgubbar med inslag av mynta och citrongräs.

30 min

Rabarber- och jordgubbsbål

Ingredienser

  • 4 pk
    jordgubbar
  • 1000 g
    rabarber
  • 0.5 l
    vatten
  • 1 st
    citron
  • 7 dl
    strösocker
  • 2 dl
    rabarbersaft
  • 750 ml
    mousserande vin eller mousserande alkoholfritt vin
  • 1 st
    citrongräs-sticka
  • 1 kruka
    färsk mynta
  • 2 dl
    sodavatten
  • 1 dl
    färska jordgubbar
  • eventuellt ätbara blommor

Gör så här

Saft: 

1. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna, och skär rabarbern i små bitar.

2. Häll jordgubbar och rabarber i en kastrull med vatten. Låt koka 15 minuter, rör om då och då.

3. Sila saften utan att röra och släng resterna.

4. Tillsätt socker och saften från en citron, koka i 5 minuter.

5. Skumma av. Låt saften svalna och häll upp i rena glasflaskor. 

Bål: 

1. Skiva jordgubbarna och lägg dem i en bålskål. 

2. Ta av det översta lagret av citrongräset och banka lite lätt på det med baksidan av ett knivblad, så kommer aromerna fram bättre.

3. Häll på saft, mousserande vin och sodavatten.

4. Lägg i citrongräset, rör runt och smaka av. Tillsätt mer sodavatten om bålen känns för söt.

5. Avsluta med myntablad. Bålen blir ännu mer sommarfin med ätbara blommor!

 

8 portioner